04-07-2025

Stijgende kosten brengen toegang tot zorg (nog meer) in gevaar

België is een van de Europese landen geworden waar patiënten het meest zelf moeten betalen voor gezondheidszorg: een kwart van de gezondheidskosten wordt rechtstreeks door de burgers gedragen. Ter vergelijking: in Duitsland is dat 13% en in Frankrijk 15%. Het resultaat? Bijna 4 op de 10 Belgen laat zich niet behandelen om financiële redenen.

En toch oefenen bepaalde belangenverenigingen van artsen-specialisten, gesteund door de rechtse en centrumpartijen in de Arizona-regering, druk uit op de minister van Volksgezondheid om in zijn nieuwe hervorming de patiëntenfactuur nog duurder te maken: bij de dokter, de apotheker en in het ziekenhuis.

Waarom? Omdat de regering waar mogelijk wil bezuinigen en sommige specialisten buitensporige supplementen willen kunnen blijven aanrekenen. 

Nee tegen nieuwe belastingen op gezondheid!

Solidaris kan niet accepteren dat patiënten, en in het bijzonder de middenklasse, nieuwe 'gezondheidsbelastingen' moeten betalen om bezuinigingen of loonsverhogingen voor artsen-specialisten te financieren.  "Zonder regulering van de kosten voor patiënten stevenen we regelrecht af op een vorm van geneeskunde waarbij alleen degenen die meer kunnen betalen een snellere behandeling krijgen", waarschuwt Jean-Pascal Labille, secretaris-generaal van Solidaris.

megaphone

Concreet protesteert Solidaris tegen:

  • de invoering van maximumtarieven, waardoor bepaalde artsen, ook al zijn ze geconventioneerd, ereloonsupplementen in rekening kunnen brengen voor een aantal medische handelingen. Een vermomde afwijking, die het principe zelf van de conventionering in het gedrang brengt.
  • een mogelijke verhoging van het remgeld (het deel dat patiënten rechtstreeks betalen tijdens een consultatie).
  • een plan om 907 miljoen euro te besparen in de gezondheidszorg tegen 2026, wat ertoe zou kunnen leiden dat de kosten worden doorberekend aan de patiënten.

Solidaris stelt concrete alternatieven voor

Omdat ook andere keuzes mogelijk zijn, formuleert Solidaris een aantal duidelijke voorstellen:

  • een 'tarievenplafond' om patiënten te beschermen tegen de ereloonsupplementen.
  • een billijke regulering van de medische inkomsten, waarbij een eerlijk inkomen voor zorgverleners wordt gegarandeerd zonder patiënten te benadelen.
  • een strijd tegen de buitensporige winsten van de farmaceutische industrie en laboratoria, die geschat worden op meer dan een miljard euro per jaar, om de werkelijke gezondheidsbehoeften van de bevolking te financieren.
teken de petitie

Samen klinkt onze stem luider en duidelijker

Solidaris lanceert vandaag een nationale petitie om NEE te zeggen tegen de explosief stijgende kosten bij de arts en van medicijnen, en JA voor solidaire, kwaliteitsvolle gezondheidszorg die toegankelijk is voor iedereen.

Teken de petitie